Stook- en kacheltips

Welke houtsoorten kan ik het beste stoken?

U bent vrij om zelf uw houtsoorten te kiezen. Het belangrijkste is dat het hout voldoende droog is en en voldoende fijn gekloofd.  Heet brandend berkenhout geeft veel warmte maar is ook sneller verbrand. Eikenhout daarentegen geeft zijn warmte gelijkmatiger af en blijft langer in de kachel liggen. Beukenhout zit qua verbranding tussen eiken en berken in. Veel warmte en een mooie gelijkmatige verbranding. Daarnaast kunt u ook harsrijker dennen of sparrenhout in de tuinkachel stoken, dit is levert geen problemen op omdat de verbrandingstemperatuur erg hoog ligt.

 

Hoe moet ik het hout kloven?

Het beste is om het hout voor de tuinkachel wat fijner te kloven dan dat u voor de houtkachel binnen doet.  Hierbij moet u denken aan een diameter tussen de 6 en 12 cm. We hebben ook een houtklover in ons assortiment om snel en veilig en veiliger te kloven en om aanmaakhoutjes te maken.

 

Hoe moet ik het hout drogen?

Om zonder rookoverlast te stoken is het erg belangrijk om het hout goed te drogen. Dit droogproces neemt gemiddeld 2 jaar in beslag. Het hout moet goed belucht zijn, droog liggen en bijvoorkeur regelmatig zonlicht krijgen.  Om te controleren of het hout goed droog is, is een vochtigheidsmeter handig. Het hout moet bij voorkeur een vochtpercentage beneden de 15 procent hebben. Een nog lager vochtpercentage heeft onze voorkeur. Overigens hoort u het hout ook sissen, wanneer u het te nat stookt. U ziet het ook: er ontstaat een grijze rook en het kachelruitje wordt zwart. Is het hout goed droog dan heeft u deze problemen niet. De schrijver Lars Myttting heeft een filosofisch boek geschreven getiteld "de man en het hout" met daarin veel tips en wetenswaardigheden over hoe met hout om te gaan.

 

Hoe voorkom ik klachten van mijn omgeving door hout stoken?

Vooropgesteld dat u een goede tuinkachel heeft met een bijpassend pijpsysteem en op de juiste manier droog hout stookt, zal het niet vaak gebeuren dat u beter even niet kunt stoken.  Ongunstige weersomstandigheden gooien het vaakst roet in het eten. Wanneer het mistig is en/of er staat geen wind kan het soms beter zijn om een keertje niet te stoken. Het RIVM geeft op dagen waarbij er beter niet gestookt kan worden een alert af.

Hoe kan ik de tuinkachel het beste aansteken?

Om uw tuinkachel snel en goed aan te steken kunt u de volgende methode gebruiken: u stapelt de kachel vol met stukken hout.  Onderop plaatst u de dikkere stukken, voor de bovenste lagen gebruikt u steeds dunner hout. Een paar aanmaakblokjes en een klein scheutje lampenolie versnellen de opstart; dit zorgt voor minder rook. Voor het veilig onsteken kunt u gebruikt maken van speciale lange lucifers.  Zodra de kachelpijp opwarmt zal er een goede trek ontstaan. Vergeet niet de smoorklep, indien aanwezig, open te zetten.

Hoe kan ik mijn tuinkachel onderhouden?

Uw tuinkachel vind het fijn om droog te staan. Dit zorgt voor een enorme verlenging van de levensduur.  U kunt de kachel op de eenvoudigste manier onderhouden door het inwrijven met kachelpoets. Hierdoor komt een dun laagje op de kachel, dit geeft echter wel af. Een andere manier is opnieuw spuiten of rollen met een hittebestendige coating. Hiervoor is het belangrijk om eerst goed te schuren en te ontvetten.

 

Wat is de beste tuinkachel voor mijn situatie?

Hierbij speelt uw smaak een belangrijke rol, kiest u voor vierkant of rond, wilt u werken met doorvoer door het dak, wilt u een flexibele opstelling of kiest u eerder voor een systeem met bochten? Kunt u enigszins beschut zitten, of stookt u in de vrije ruimte. Allemaal vragen waarmee we u graag met een persoonlijk advies helpen.

Hoeveel vermogen levert mijn tuinkachel?

Het vermogen van uw tuinkachel wordt berekend door te beoordelen hoe lang het duurt om 1 kilo hout te verbranden. U begrijpt dat er hierdoor een grote marge is in het te leveren vermogen. Wij zien in de praktijk dat het vermogen kan variëren van 4 tot wel 10 Kw.  Het nominale vermogen ligt rond de 6Kw. Doordat onze tuinkachels zijn voorzien van een deurtje is het rendement veel hoger dan een open model.

Hoe heet wordt mijn tuinkachel?

Wanneer uw het stoken goed onder de knie heeft kunt u uw tuinkachel kersenrood laten opgloeien, dit komt in de praktijk neer op een temperatuur van ruim boven de 700 graden. Bij het super heet opstoken zal uw kachel zelf niet beschadigen, de coating zal echter wel sneller verouderen.

Wat zijn de gevaren van mijn tuinkachel?

Doordat onze tuinkachels veel heter worden dan een gemiddelde kachel moet er bij de plaatsing extra aandacht zijn voor eventueel brandgevaar. We adviseren dan ook om de kachel minimaal 50 cm van brandbare materialen af te houden. Lukt dit niet dan adviseren we dringend om een hitteschild te plaatsen. Een dergelijk schild kunnen we voor u op maat maken.
Ook een brandbare vloer moet worden afgeschermd, dit kan bijvoorbeeld door een stalen vloerplaat toe te passen.

 

Van welk materiaal wordt de tuinkachel gemaakt?

Wij maken onze tuinkachels uitsluitend van staal. De reden hiervoor is dat staal een gunstige warmtecoëfficiënt heeft. En dat betekent dat er relatief veel stralingswarmte van uw tuinkachel komt. We construeren niet in RVS omdat dit materiaal ongeveer drie tot vier maal minder stralingswarmte afgeeft en daardoor veel minder geschikt is voor de toepassing. De warmte blijft dus veel meer in de kachel en vliegt de pijp uit. De dubbelwandige pijpsystemen worden daarom juist wel van RVS gemaakt, want dan zoeken we juist wel een materiaal dat de warmte slecht doorgeeft aan de omgeving. Al onze ronde modellen zijn van een fijnkorrelige staalkwaliteit bedoeld voor drukvaten het zogenaamde P355, dit is sterker dan de standaardkwaliteit staal en geeft uw kachel een langere levensduur.

 

Duurzaamheid en uw tuinkachel?

Veel van onze terraskachels worden gemaakt van LPG-tanks. Deze tanks kopen we in, nadat ze hun gebruiksperiode in een voertuig hebben gehad. We dragen hiermee bij aan het recyclen van duurzame materialen. We hebben inmiddels gezien dat een levensduur van langer dan 10 jaar geen uitzondering vormt voor onze tuinkachels. Onze buitenkachels worden gestraald en van 3 lagen professionele coating voorzien. Ondanks alle aandacht die we aan dit proces besteden zal er toch roestvorming optreden. Dit is niet te voorkomen omdat door het vele uitzetten en krimpen de coating scheurtjes zal vertonen. De extreme hitte van uw terraskachel zorgt er voor dat het staal tijdens het opstoken zomaar 3 tot 4 mm kan uitzetten.

direct bellen   

Copyright © 2018-present Tjaarda Techniek Consult, All rights reserved.